Actividad antagónica de Candida guilliermondii ante Streptococcus mutans
Date
2012Directors
Gamboa Jaimes, Fredy OmarPublisher
Pontificia Universidad Javeriana
Faculty
Facultad de Ciencias
Program
Bacteriología
Obtained title
Bacteriólogo (a)
Type
Tesis/Trabajo de grado - Monografía - Pregrado
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Resumen
Este estudio se realizó con el objetivo de establecer la actividad antagónica de Cándida guilliermondii frente a Streptococcus mutans, además determinar el crecimiento de esta levadura en medios de cultivo como BHI, TSA y Mueller hinton. Las pruebas de antagonismo se ejecutaron en caldo y agar YGC con el ensayo de doble capa en el que la cepa productora (C. guilliermondii) se sembró en agar YGC y se enfrentó con la cepa indicadora (S. mutans) para obtener los halos de inhibición, se tuvo en cuenta los halos mayores a 4mm. Se alcanzó un excelente crecimiento y viabilidad de la levadura en los diferentes medios de cultivo (BHI, Muller hinton y TS). A pesar de esto, el crecimiento fue intermitente. Igualmente se observó la actividad antagónica de la C. guilliermondii a partir del YGC frente a S. mutans.
Abstract
This study was conducted with the aim of establishing the antagonistic activity of Candida guilliermondii against Streptococcus mutans, and to determine the growth of this yeast in average crops such as BHI, TSA and Mueller Hinton. Antagonism tests were performed in broth and YGC agar assay with double layer in which the producing strain (C. guilliermondii) was planted on YGC agar and faced with the indicator strain (S. mutans) to obtain the inhibition halos, Halos greater than 4mm were considered. It was achieved an excellent growth and viability of yeast in the different crops used (BHI, Muller Hinton and TS). Despite this, the growth was intermittent. Also it was observed the antagonistic activity of C. guilliermondii from the YGC against S. mutans. The result obtained was that the inhibition produced by this yeast is not due to the production of xylitol.
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- Bacteriología [280]