An analysis of omega-3 clinical trials and a call for personalized supplementation for dementia prevention
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Date
2024-02-20Corporate Author(s)
Pontificia Universidad Javeriana. Facultad de Medicina. Instituto de Envejecimiento
Type
Artículo de revista
ISSN
1473-7175
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English Title
An analysis of omega-3 clinical trials and a call for personalized supplementation for dementia preventionResumen
Introducción: Se necesitan intervenciones específicas para retrasar o prevenir la aparición de enfermedades neurodegenerativas.
enfermedades. Los malos hábitos alimentarios se asocian con el deterioro cognitivo, lo que pone de relieve los beneficios de una dieta saludable
con pescado y ácidos grasos poliinsaturados (PUFA). Ingesta de AGPI omega-3, ácido docosahexaenoico (DHA), α-
El ácido linolénico (ALA) y el ácido eicosapentaenoico (EPA) están relacionados con un envejecimiento saludable, beneficios cardiovasculares,
y riesgo reducido de enfermedad de Alzheimer. Aunque el omega-3 tiene beneficios para la salud, su ingesta suele ser inadecuada
e insuficiente en las dietas modernas. Aunque los suplementos de aceite de pescado ofrecen una fuente alternativa, los resultados inconsistentes
Los resultados de los ensayos clínicos plantean dudas sobre los factores que determinan su éxito.
Áreas cubiertas: En esta revisión, los autores discuten los factores determinantes antes mencionados y
resaltar estrategias que podrían mejorar la eficacia de las intervenciones de PUFA omega-3 para la demencia
y deterioro cognitivo. Además, los autores brindan sugerencias para posibles investigaciones futuras.
Opinión de expertos: factores como la dieta, el estilo de vida y la predisposición genética pueden influir en la eficacia.
de suplementación con omega-3. Al implementar ensayos clínicos, es crucial considerar estos
factores y reconocer su impacto potencial en la interpretación de los resultados. es importante estudiar
cada variable de forma independiente y las interacciones entre ellas.
Abstract
Introduction: Targeted interventions are needed to delay or prevent the onset of neurodegenerative
diseases. Poor dietary habits are associated with cognitive decline, highlighting the benefits of a healthy diet
with fish and polyunsaturated fatty acids (PUFAs). Intake of omega-3 PUFAs docosahexaenoic acid (DHA), α-
linolenic acid (ALA) and eicosapentaenoic acid (EPA) is linked with healthy aging, cardiovascular benefits,
and reduced risk of Alzheimer’s disease. Although omega-3 has health benefits, its intake is often inadequate
and insufficient in modern diets. Although fish oil supplements offer an alternative source, inconsistent
results from clinical trials raise questions about the factors determining their success.
Areas covered: In this this review, the authors discuss the aforementioned determining factors and
highlight strategies that could enhance the effectiveness of omega-3 PUFAs interventions for dementia
and cognitive decline. Moreover, the authors provide suggestions for potential future research.
Expert opinion: Factors such as diet, lifestyle, and genetic predisposition can all influence the effectiveness
of omega-3 supplementation. When implementing clinical trials, it is crucial to consider these
factors and recognize their potential impact on the interpretation of results. It is important to study
each variable independently and the interactions between them.
Keywords
Neurodegenerative diseasesAlzheimer’s disease
Demencia
Ácidos grasos
Omega 3; dietético suplementos
Precisión medicamento
Keywords
Neurodegenerative diseasesAlzheimer’s disease
Dementia
Fatty acids
Omega-3; dietary supplements
Precisión medicine
Link to the resource
https://www.tandfonline.com/journals/iern20Source
Expert Review of Neurotherapeutics; Volumen 24 , Páginas 1 - 13 (2024)
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